niedziela, 6 października 2013

Piankowe ciacho!

Przepis też znaleziony gdzieś na necie. To ciacho stało się moim ulubionym! Nie dość, że proste wykonaniu, smaczne,dużo go wychodzi to jeszcze lekkie i delikatne (super na lato!) Można kombinować z owocami i rodzajami galaretek :) W przepisie był biszkopt pieczony własnoręcznie ale mi zdecydowanie bardziej smakują ciastka biszkoptowe ze sklepu :P no i o wiele mniej roboty wtedy, praktycznie tyle co nic ;)

"Kakaowy biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao do ciast ½ łyżeczki proszku do  (ja wole gotowe biszkopciki z Biedronki)
Poncz: 3 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki) 2 łyżki spirytusu (ja robiłam z wody i zapachu)
Masa piankowa: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki brzoskwiniowe 
Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki agrestowe 
 
Sposób wykonania: 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, delikatnie razem wymieszać i wylać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić. W małym garnku zagotować 1 szklankę wody i ½ szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki). Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki brzoskwiniowe i razem dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko skondensowane niesłodzone ubić, następnie wlać tężejącą galaretkę brzoskwinią i razem zmiksować. Syrop z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć biszkopt i wyłożyć na niego masę piankową. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wyłożyć na masę piankowa. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na brzoskwinie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,biszkopt_z_masa_piankowa_w_galaretce  "



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz