wtorek, 9 października 2012

Babeczki :)))

Ostatnio oszalałam na punkcie ich robienia a rodzinka na punkcie ich jedzenia :D

Na początku przepis (zaczerpnięty z wyd "Dekoracja ciast")
Na 24 babeczki:
*250g masła
*250g cukru (dla mnie ciut za słodkie - można dać mniej)
*4 jajka średniej wielkości lekko ubite
*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
*250g mąki pszennej
*150 g czekolady (np biała,gorzka lub obie naraz )
*2 łyżki mleka
* szczypta soli
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 190 st i włóż do otworów w blasze do babeczek papilotki.
Wymieszaj łyżką lub mikserem masło i cukier aż uzyskasz lekką i puszystą masę. Dodaj ubite jajka, ekstrakt waniliowy (zapach) i wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.  Powstała masa powinna mieć gładka płynną konsystencje, jeśli jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę (lub więcej w razie potrzeby) mleka.Dosyp kawałki czekolady. Nałóż masę do papilotek do 2/3 wysokości otworów w formie. Piecz przez 12-20 min aż babeczki staną sie złocistobrązowe (trzeba pamiętać że termoobieg skraca ten czas).Po upieczeniu zostawiamy je na 5-10 min w piekarniku a następnie wykładamy na kratę do studzenia ciast (lub coś imitującego kratę :P ). Dekorujemy dopiero jak babeczki ostygną :)
Bardzo dobry i smaczny przepis - czekoladę można zastąpić czymś innym, kwestia fantazji i ewentualnie metody prób i błędów :)

Moje wersje
klasyczna z gorzka czekolada

a'la Milka
barwione spożywczymi barwnikami z białą czekoladą)


Muffinki (z przepisu tylko w wersji słodkiej )
błękitny marmurek

Bananowe babeczki
Na 12 babeczek (ja zrobiłam 2 razy więcej)
*125g miękkiego masł
*125g cukru
*2 jajka śr wielkości
*2 małe dojrzałe rozgniecione banany
*125g maki pszennej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 180st i wyłóż otwory w blasze papilotkami (lub wysmaruj tłuszczem). W misce zmieszaj masło z cukrem na puszysta masę. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj na gładka masę, dodaj rozgniecione banany.Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszaj z resztą masy. Nałóż masę do formy do 2/3 wysokości i piecz 20-25 min. Pozostaw do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz