Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3/4 szk cukru
- cukier waniliowy (nie jest konieczny)
- 1/3 szkl oleju
- 5-7 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- ewentualnie cynamon
Następnie mieszamy sobie w jednej miseczce bądź jakimś pojemniczku (ja to robię w miarce) mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Całe jajka miksujemy z cukrem i ewentualnie cukrem waniliowym.
Następnie kiedy masa jest już puszysta dodajemy olej i zapach waniliowy (można też dać inny), chwile miksujemy i dodajemy po troszku mąki (i tu wygodnie jest ją "aplikować" właśnie z miarki :) ).
Kiedy uzyskamy jednolita masę dodajemy jabłka i mieszamy łyżką.(W tym momencie możemy włączyć piekarnik)
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy wlewamy ciacho.
Dekorujemy pozostałą częścią jabłek, możemy poprószyć cynamonem :)
Wkładamy do piekarnika na 180 st na ok 45 minutek :)
Życzę udanego pieczenia i Smacznego;)
Smakowite emilcia mniam!!!!
OdpowiedzUsuń